Fazy hyperergiczne nie trwają z reguły cały czas, mogą się jednak przedłużać, czasami tygodniami lub miesiącami. Szczególnie często zdarzają się bezpośrednio po zdemaskowaniu alergii, a więc na początku karencji alergenowej, jak również w okresach zwiększonego obciążenia, psychicznych napięć, chorób w szerokim pojęciu itd.
Zasady karencji alergenowej w fazie hyperergicznej
Wszelkie produkty zawierające w jakiejkolwiek formie alergen muszą zostać usunięte nie tylko z pożywienia, lecz także z mieszkania i otoczenia pacjenta. Już samo manipulowanie alergenem, szczególnie odgrzewanie, gotowanie, pieczenie itp. przez inne osoby oznacza uwalnianie informacji alergenowej i może wywołać ciężkie reakcje. Także podgrzewanie mleka lub produktów mlecznych w kuchence mikrofalowej wywołuje po otwarciu urządzenia bardzo silne obciążenie pomieszczenia informacją mleczną na wiele godzin. Uczulony na pszenicę nie może przebywać w pomieszczeniu, gdzie w przeciągu ostatnich godzin gotowano lub odgrzewano potrawy zawierające pszenicę (np. makarony, knedle itp.), pieczono ciasto, tostowy chleb pszenny itd. Z tych samych powodów należy unikać sklepów spożywczych, supermarketów, cukierni, piekarni itd. Pacjent musi sobie także uświadomić ryzyko przebywania w restauracji. Przy wizytach w innych mieszkaniach należy zwrócić uwagę, aby w tym dniu nie manipulowano tam alergenem np. gotowano, pieczono.
- Nadwrażliwość może być tak duża, że nawet kontakt z osobami, które zjadły pokarm zawierający alergen oddziaływujący na chorego, może wywołać silną reakcję
- Zalecamy w przypadku chorych hyperergicznych, aby wszyscy członkowie rodziny żyjący w tym samym mieszkaniu poddali się ścisłej karencji alergenowej
- Matki karmiące dzieci chore na AZS powinny wiedzieć, że niemowlę może czasami nie tolerować mleka matki, jeżeli ona sama nie przestrzega karencji
- Testowanie mleka matki daje szybko odpowiedź na to ważne pytanie