Niewielkie ilości szczawianów mogą być przyjmowane z pożywieniem, ale jest to uzależnione od stanu jelit i systemu trawiennego danego człowieka. Istnieje bogata literatura medyczna potwierdzająca, iż w przypadku stanów zapalnych jelit, nieprawidłowym trawieniu, dziurawym jelicie lub przedłużających się biegunkach czy zaparciach, nadmiar szczawianów może powodować uszkodzenie innych komorek w naszym organizmie.
Jak powszechnie wiadomo wyżej opisane problemy z układem trawiennym to typowy problem u dzieci z autyzmem. Wprowadzenie diety niskoszczawianowej może spowodować chwilowe pogorszenie objawów z powodu uwalniania organizmu ze szczawianów (dumping). Po oczyszczeniu komórek ze szczawianów zaobserwowano u dzieci z autyzmem poprawę stanu funkcjonowania szczególnie jeśli chodzi o motorykę dużą i małą, w zakresie języka i ograniczenie autostymulacji.
Poprawa następowała również w sferze problemów jelitowych co potwierdza teorię, że nadmiar szczawianów uszkadza również jelita. W chwili obecnej najlepszym probiotykiem jest VCL#3.
Ważne jest podawanie odpowiednich suplementów.
Suplementy wspierające diete niskoszczawianową:
- Arginina
- Tauryna
- Witaminy A i E
- N-Acetil Glucosamina
- Glutation
- Sok z cytryny
- Tiamina (B1) i magnez
- Koenzym A
- Witamina B-6
- Magnez w formie cytrianu
- Wapno w formie cytrianu
- Epson Salt
- Cynk
A) LISTA PRODUKTOW Z WYSOKĄ ZAWARTOŚCIĄ SZCZAWIANÓW
- Kakao
- Czarna herbata
- Figi
- Skórka od cytryny
- Zielone jabłka
- Czarne winogrona
- Mandarynki
- Kiwi
- Truskawki
- Owoce leśne
- Czereśnie
- Owies
- Quinoa
- Pszenica
- Proso
- Fasola również zielona
- Orzeszek ziemny
- Suszone owoce (oprócz kokosa, kasztanów)
- Seler
- Zielona papryka
- Ziemniaki żółte w środku
- Dynia
- Burak
- Szpinak
- Mąki bezglutenowe
- Mleko ryżowe, migdałowe i ziemniaczane
B) LISTA PRODUKTÓW Z NISKĄ ZAWARTOŚCIĄ SZCZAWIANÓW
- Woda
- Zielona herbata
- Soki owocowe w niewielkiej ilości
- Oliwy
- Czerwone jabłka lub golden - bez skóry
- Melony
- Białe winogrona
- Cytryna
- Mango
- Papaja
- Miód
- Biały ryż
- Kukurydza (w niewielkich ilościach)
- Kokos
- Kasztany
- Soczewica
- Mięso
- Ryby
- Jajka
- Ogórki bez skóry
- Kalafior
- Sałata
- Zielony groszek
- Czerwona papryka
- Rzepa
- Rzodkiewka
- Grzyby
- Pieczarki
- Mąka z kokosa
- Mąka z białego ryżu
- Mleko kokosowe
C) PRODUKTY, KTÓRE NIE FIGURUJĄ NA LIŚCIE A ANI B SĄ UWAŻANE ZA PRODUKTY O ŚREDNIM STĘŻENIU I MOŻNA JE PRZYJMOWAĆ ROZSĄDNIE I NIE RAZEM W CZASIE JEDNEGO POSIŁKU
- Białe ziemniaki
- Marchewka
- Por
- Karczoch
- Bób
- Groch włoski
- Pomidory
- Cebula
- Pomarańcze (lepiej sok 50 cm3)
- Ananas (lepiej sok 50 cm3)